Benvinguts al nou Blogvalldigna, disculpeu però estem en periode de proves i canvis

dimecres, 20 de maig del 2009

Dimecres, 20 de maig de 2009 a les 20:00
Informa: Guillem
Font:Vilaweb

maximilia-thous_99.jpegLa lletra de l'himne oficial del País Valencià no es podrà ni cantar, ni gravar, ni publicar, ni reproduir en cap de les seves versions durant els actes que commemoraran el centenari de l'Exposició de 1909, on precisament aquest es va donar a conèixer. Així ho ha decidit la família Thous, propietària legal de l'himne, en protesta perquè l'Ajuntament de València i la Generalitat valenciana han emprat només el castellà en tots els programes d'actes commemoratius i en totes les invitacions.

La família Thous ha enviat una carta al president de la Generalitat valenciana, Francisco Camps, i a l'alcaldessa de València, Rita Barberà, on els recorden que M.Thous era una persona tremendament compromesa amb l'ús i normalització del valencià, i per això protesten perquè les institucions valencianes menyspreen i vexen "cada dia" aquesta llengua, i fins i tot l'obliden en un acte commemoratiu de l'himne. La carta deixa oberta la porta a que s'incorpori el valencià al programa d'actes, i d'aquesta manera "ens allibere d'haver de prendre una decisió que no seria capritxosa sinó proporcional i entenem que justa, que se sostendria en el compromís que recau en nosaltres de protegir la imatge, l'obra i la memòria del nostre besavi".

El portaveu de la família, Abel Thous, va assegurar que "la discriminació es fa més evident en referir-se a Maximilià Thous Orts, el qual es va significar especialment en la defensa del valencià, del seu ús, de la seua normalització", i va recordar que "el monolingüisme en castellà que practica sistemàticament l´Ajuntament de València i, cada vegada més, totes les institucions valencianes, té com a resultat la discriminació dels valencianoparlants dins el nostre propi àmbit lingüístic, i per part d'un ens que hauria de representar-nos a tots. Esta discriminació sistemàtica és ja injusta i insultant pel que fa a allò quotidià, però adquireix dimensions grotesques en tractar-se, com en este cas, de commemorar uns actes d'afirmació valenciana".

L'himne en qüestió conté el polèmic vers inicial "Per a ofrenar noves glòries a Espanya", que va ser imposat per Josep Serrano a Maximilià Thous, que li donà "instruccions expresses" (tal i com ell mateix va reconèixer) per a la redacció d'aquest primer vers, així com l'aparició del concepte de "Regió" en posteriors versos. Existeix tanmateix una versió alternativa de l'himne, donada a coneixer per la Junta Local Fallera d'Alzira, que substitueix el vers inicial per "Tots baix els plecs de la nostra Senyera" i la paraula "Regió" per "Nació". Des d'altres vessants del nacionalisme valencià, especialment del d'arrels fusterianes, es reivindica la Muixeranga d'Algemesí com a himne del País Valencià.