Raimon, el cantant de Xàtiva, ha rebut avui la medalla de la Universitat de València, per la seva 'encomiable trajectòria com a cantant i compositor compromès amb el País Valencià'. L'acte, al paranimf de l'edifici històric de la Nau, s'ha fet a les dotze i s'ha pogut seguir en directe per la web de la universitat. El catedràtic emèrit de Botànica, Manuel Costa, ha parlat de la figura i de l'obra de Raimon. També hi han intervingut el rector, Francisco Tomás Vert, i el cantant.
El rector Francisco Tomás ha recordat la cançó Al Vent, 'va acabar convertint-se en una cançó imprescindible per a tots nosaltres' i ha afegit que 'el crit de llibertat era seu, naixia de la seua pròpia collita, de les proximitats afectives i intel·lectuals amb gent com Joan Fuster o Vicent Ventura, per citar dos noms que, com ell aquest matí, van passar per aquest Paranimf per a rebre el nostre homenatge'.
El rector s’ha referit al compromís del cantant de Xàtiva, un compromís que tenia un caire especial en l’època de transició i que ha mantingut sempre, i que, a més, ha expressat a través de la música, 'el temps també es pot canviar amb les cançons. El material que Raimon va fer seu per a canviar un món que no li agradava estava aleshores, i continua estant ara, fet de paraules'. Francisco Tomás ha apuntat que avui 'estem ací per a dir-li a Raimon que la Universitat de València continua sent la seua casa, potser ara més la seua casa que mai. Per a dir-li que el seu temps i el de la Universitat han recorregut camins i circumstàncies molt semblants. Per a dir-li que des d’aquell viatge amb moto de Xàtiva a València les seues cançons són un territori moral on feliçment ens reconeixem. Per a dir-li, finalment, que aquest matí de dilluns la Universitat de València, i jo en el seu nom, se sent orgullosa de lliurar-li la seua Medalla'.
Personalitats del món de la política i de la cultura han volgut acompanyar el cantant xativí en aquest acte. Així, entre els assistents a l’acte es trobaven a banda de les autoritats acadèmiques, representant polítics com ara Ricardo Peralta, delegat del Govern; l’expresident de la Generalitat i senador Joan Lerma; els diputats Mónica Oltra i Enric Morera; la regidora Carmen Alborch; el regidor socialista Vicente González Mostoles; l’alcalde de l’Eliana José María Ángel. També han assistit representants del món de la Cultura com ara l'escultor Andreu Alfaro; l'editor Eliseu Climent; l'escriptor Josep Lluís Bauset; el pintor Manolo Boix; el pintor Artur Heras; el periodista Francesc de Paula Burguera; o el director de Levante-emv, Ferran Belda.
Després de rebre la medalla Raimon ha indicat durant la seva intervenció que fa cinquanta anys, nou mesos, cinc dies i 45 minuts, ell mateix llegia ací en el Paranimf els 4 primers versos del poema d’Ausiàs March conegut com Homenatge a Teresa amb motiu del 550 aniversari del naixement del poeta de Beniarjó. Aquesta coincidència, ha afirmat, 'em fa goig'. Raimon ha indicat que és 'un honor sincer i un gran agraïment rebre la medalla de la Universitat de València', la medalla d’una institució on es va formar intel·lectualment, on va passar importants anys de la seua vida, on es va relacionar amb importants artistes i intel·lectuals. 'La Universitat de València va ser sinó el centre del món, el lloc on constatarem que havia món', ha explicat. Raimon ha recordat aquells que 'amb la seua tasca professional i el seu compromís cívic han treballat pel seu país, el País Valencià'. A continuació ha tingut paraules de record per a alguns dels seus professors com ara Joan Reglà; Julián San Valero; Miquel Dolç o Miquel Tarradell, i per les seves indicacions a l’hora de completar els seus coneixements amb lectures diferents a les del programa acadèmic.
El cantant de Xàtiva ha dit que aquest acte li dóna molta energia i que 'si Barcelona m’ha fet possible com a cantant, Xàtiva i València m’han fet possible com a persona'.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada