Benvinguts al nou Blogvalldigna, disculpeu però estem en periode de proves i canvis

divendres, 27 de juny del 2008

Aprovada la Llei Valldigna en el Ple de Corts

El Ple de Corts s'ha pogut seguir en directe per internet a través de la web del Parlament i aviat dispondrem dels links per tal de veure'l en diferit. L'Avanç oferirà en paper un ampli reportatge sobre La Valldigna, on es tractarà tant el debat de hui a Les Corts com el futur Patronat que conviurà amb la desacretitada Fundació Jaume II "El Just" i on estarà present també la no menys questionada Mancomunitat de La Valldigna.

Redacció de l'avanç

Aquest matí ha quedat aprovada la Llei que regularà els usos i rehabilitació del Monestir de La Valldigna. Moments abans el mateix Ple aprovava també la nova Llei de Fundacions que la diputada de Compromís Mireia Mollà ha qualificat de de disfressa per tal de diluir el control parlamentari i ha recordat les malversacions de fons d'algunes fundacions públiques, (com la Jaume II), denunciades recentment en premsa.

Ja dins del debat de la Llei Valldigna, (que no ha estat objecte de cap esmena a la totalitat), les intervencions dels diputats de Compromís i PSPV, no han servit per que cap de les seues esmenes parcials foren acceptades per la resta de la cambra. No obstant, i sorprenentment tots dos grups han donat el seu suport a la Llei en diferents votacions de l'articulat de la mateixa.

Entre els convidats valldignencs situats a la tribuna de convidats, hem pogut veure a Luís Brines de la Universitat de València, Vicent Company de L'Avanç, Sebastiàn Mahiques, Alcalde del PP de Simat de la Valldigna, Jose Luís Ferrando, President de la Mancomunitat de La Valldigna i regidor del PP de Benifairó de la Valldigna i Joan Mª Mansanet de l'executiva nacional del BLOC.

L'us eclesiàstic del cenobi queda doncs garantit i emparat per la citada Llei, que com resaltaven els portaveus del PP i PSOE, formava part del pacte de l'Estatut, que tots dos partits signaren en la passada legislatura.

El Sr. Bueno diputat a Corts pel PP, deprés de fer un repàs sobre la tramitació en la cambra de l'esmentada Llei, ha resaltat en una dura i enèrgica intervenció que la Llei garanteix els tres usos que el govern valencià vol donar al cenobi: l'institucional, l'eclesiàstic i el civil, responent així a les necessitats i desitjos de la societat valenciana, segons les seues paraules.

La portanveu del PSPV-PSOE, coincidia amb el criteri de Compromís, alhora de denunciar la duplicitat de funcions i presupostos que implica la creació d'un nou Patronat en convivència amb la Fundació Jaume II "El Just", recentment esguitada pels escàndols de la gestió de l'anterior gestor Sr. Vicente Burgos, amic personal del Molt Honorable President de la Generalitat, Francisco Camps.

El diputat JM Panellà que ha defensat en tribuna les esmenes de Compromís, resaltava moments abans del Ple, l'inclusió de les Universitats valencianes i de la Presidència de la Mancomunitat de La Valldigna, com a membres del nou Patronat, i que ha estat fruit de les diferents aproximacions dels grups parlamentaris en la Comissió de Cultura i Educació, prèvia al debat.

La sessió de hui s'ha caracteritzat per un alt grau d'abstencionisme, en un hemicicle que transpirava apatia i desfici, on els diputats xarraven descaradament durant les intervencions dels seus companys. A continuació teniu detallats els resultats de les votacions corresponents a la Llei del Reial Monestir de Sta. Mª de La Valldinga:

Esmenes presentades pel Grup Parlamentari PSPV-PSOE:
34 vots a favor i 49 en contra
Esmenes presentades pel Grup Parlamentari Compromís pel País Valencià:
34 vots a favor i 49 en contra

ARTICULAT:
Nº 1 83 vots a favor

Nº 2 51 vots a favor i 31 en contra

Nº 3-7 83 vots a favor.

Nº 8 52 vots a favor i 30 en contra

Nº 9 54 vots a favor i 29 en contra

Nº 10 81 vots a favor

Disposicions transitòries i finals: 83 vots a favor

Exposició de motius: 83 vots a favor