Benvinguts al nou Blogvalldigna, disculpeu però estem en periode de proves i canvis

dilluns, 3 d’agost del 2009

DILLUNS, 03/08/2009
Font:Vilaweb

El Tribunal Superior de Justícia valencià arxiva l'acusació de suborn contra el president Camps

El tribunal considera que els fets no són constitutius de delicte · El PSPV-PSOE presentarà un recurs al Suprem · Rajoy felicita Camps, mentre l'oposició continua demanat explicacions al president del Consell



El Tribunal Superior de Justícia valencià ha acordat d'arxivar la causa (pdf) oberta per un suposat delicte de suborn contra el president de la Generalitat, Francisco Camps, en el marc del cas Gürtel. Els magistrats consideren que els fets no constitueixen cap delicte, però el PSPV-PSOE, que exerceix d'acusació particular, ja ha anunciat que presentaria un recurs de cassació contra la decisió judicial al Suprem. Així ho ha explicat el secretari general del PSPV, Jorge Alarte, que també demanarà responsabilitats polítiques al president per haver 'mentit a les corts de manera reiterada, sistemàtica i conscient.'

Sobreseïment de la causa

Amb dos vots a favor i un contra, els jutges de la sala civil i penal de TSJPV han arxivat la causa contra Camps i també contra el diputat i secretari general del PP valencià, Ricardo Costa; l'ex-president del Consell Víctor Campos i l'ex-cap de gabinet de Turisme Rafael Betoret, en considerar que els fets investigats en el marc del cas Gürtel no constitueixen cap delicte. El magistrat Juan Montero entenia que només s'havia d'arxivar la causa en el cas de Ricardo Costa i per això ha votat contra d'arxivar les altres acusacions, mentre que el president de la sala, Juan Luis de la Rúa, i el magistrat José Francisco Ceres hi han votat en favor. Així doncs, els magistrats han acceptat els recursos dels quatre imputats contra el magistrat instructor, José Flors, que deia que hi havia indicis de suborn passiu per acceptar regals de l'empresa Orange Market, dirigida per Álvaro Pérez i investigada en el marc de l'operació Gürtel.

Segons el tribunal, la resolució valora els indicis que destaca José Flors però també diu que no es poden descartar altres versions a banda de la que defensa el magistrat instructor i que, per tant, 'pot ser certa la versió dels imputats, tenint en compte les contradiccions dels testimonis i les irregularitats de proves documentals'.Respecte el delicte de suborn passiu el tribunal diu que no fa referència a la condició d'autoritat o funcionari de l'imputat, sinó als actes propis de la seva competència en les tasques de govern o de gestió. En aquest sentit, la resolució diu que, des de l'àmbit penal, no es pot considerar automàticament que si una autoritat rep una donació això es faci en consideració de la seva funció.

A més els magistrats han desestimat els recursos d'apel·lació presentats pel fiscal i l'acusació popular, exercida pel PSPV, que demanaven que s'ampliés l'acusació de suborn passiu a suborn actiu, continuar la investigació per a aconseguir més proves i augmentar el nombre d'imputats. Contra la decisió d'arxivar la causa, l'acusació encara pot presentar un recurs al Tribunal Suprem.

Alarte: 'Camps ens ha mentit'

Jorge Alarte ha mostrat respecte per la interlocutòria i per l'actuació dels magistrats però ha matisat que no la compartia. És per això que ja ha donat instruccions als advocats del partit perquè presentin un recurs al Suprem. Pel que fa a la valoració 'estrictament política' del cas, Alarte ha dit: 'Camps ens ha mentit i això ho ha deixat clar avui el TSJPV.' Per al dirigent socialista, 'les responsabilitats polítiques són evidents i clares i els fets en què es fonamenten també.'

Rajoy: 'Ha guanyat el sentit comú'

El dirigent espanyol del PP, Mariano Rajoy, ja ha felicitat Camps aquest migdia i ha afirmat: 'Ha guanyat la justícia i el sentit comú'. A més, Rajoy ha avançat que el PP faria 'alguna cosa de cara al futur' tenint en compte els 'sis mesos de judicis paral·lels' que hi ha hagut des que el jutge va imputar el president de la Generalitat.

Oltra: 'De la Rúa ha volgut assegurar-se que el seu amic íntim surti impune'

La portaveu de Compromís a les Corts, Mònica Oltra ha qualificat la decisió del tribunal d'escàndol sense precedents i ha acusat els jutges de fer tractes de favor a Camps. Compromís ha advertit que l'arxiu del cas suposa que, encara que apareguin proves noves, els fins ara imputats no podrien ser jutjats: '[Juan Luis] De la Rúa ha volgut assegurar-se que el seu amic íntim surti impune.'

Oltra, diputada d'Iniciativa del Poble Valencià, ha apuntat que era necessari que aquest cas fos jutjat per un jurat popular: 'Les pressions amb més alt nivell del PP, i que han donat resultats positius per als implicats per tal que quedessin impunes, demostra que els valencians no tenim una plena democràcia ni divisió de poders', ha dit Oltra, que ha afegit: 'És de justícia permetre que sigui el poble, mitjançat un jurat, i no l'amic íntim dels imputats, qui resolgui si hi ha suborn i quina és la pena corresponent.' Finalment, la portaveu de Compromís ha explicat que el grup parlamentari presentaria una proposició de llei per a reglar els obsequis dels funcionaris i autoritats.

Sanz: 'Camps continua qüestionat políticament'

Per la seva banda, la coordinadora d'EUPV, Marga Sanz, ha advertit que el cas encara no quedava tancat del tot, atès que es presentarà recurs al Suprem. 'A més, l'existència d'un vot particular és significativa, i no fa sinó introduir un element de dubte raonable sobre la resolució d'un assumpte que afecta la credibilitat de les institucions valencianes', ha afegit Sanz.

EUPV considera que Camps continuarà essent qüestionat políticament, tot i l'arxiu, per no haver 'donat la cara' ni haver donat explicacions a les corts. Per tot plegat, Sanz considera que és 'un malson per als valencians tenir un president tan desprestigiat com Camps.