Benvinguts al nou Blogvalldigna, disculpeu però estem en periode de proves i canvis

divendres, 25 de setembre del 2009

El Bloc demana que se li atorgue l'alta distinció de la Generalitat a Miquel Grau


Per la seua importància, reproduïm l'escrit presenta al registre general de Presidència de la Generalitat Valenciana pels diputats Enric Morera i Josep Maria Pañella. El BLOC també ha creat un grup de suport a la iniciativa en Facebook i en breu s'obrirà una campanya per a obtindre adhesions de particulars i col·lectius.
PROPOSTA DE CONCESSIÓ DE L’ALTA DISTINCIÓ DE LA GENERALITAT VALENCIANA A EN MIQUEL GRAU I GÓMEZ

Enric Xavier Morera i Català, Secretari General del BLOC i diputat en les Corts Valencianes, fa la següent proposta al Molt Honorable President de la Generalitat Valenciana. EXPOSICIÓ DE MOTIU El decret 28/1986 de 10 de març, del Consell de la Generalitat Valenciana, creà l’Alta Distinció de la Generalitat amb l’objecte de reconéixer les actuacions i serveis prestats en defensa dels interesos generals i peculiars del País Valencià. Esta alta distinció també té un valor afegit per a les persones que han perdut la vida en acte terrorista i es pot atorgar, segons diu el decret, a títol pòstum.



Per tot això SOL·LICITEM


L’Alta Distinció de la Generalitat Valenciana de 2009 siga concedida a títol pòstum a En MIQUEL GRAU I GÓMEZ (Alacant, 1957 – 16 d’octubre de 1977). Miquel Grau Gómez (Alacant, 1957 - 16 d'octubre de 1977). Jove alacantí mort el 1977 com a resultat de la ferida d’una rajola que li va ser llançada mentre participava en l'enganxada de cartells de la celebració del 9 d’Octubre d'aquell any. El seu homicidi ha esdevingut un referent històric del valencianisme en la transició democràtica.

La nit del 6 d'octubre de 1977, Miquel Grau es trobava, juntament amb Mari Llum Quiñonero Hernández (del Moviment Comunista del País Valencià), Juan Ángel Torregrosa i Xavier Álvarez Landete enganxant cartells de la Diada del País Valencià a la plaça dels Cavalls (plaza de los Luceros) quan algú els hi va llançar dos poalades d'aigua, un test i finalment una rajola que li va pegar al cap. Fou traslladat, per un particular a la Casa de Socors i d'ahí a la Residència Sanitària de la Seguretat Social on va ingressar en estat comatós.Els seus companys declararen els fets davant la policia en presència del senador José Vicente Bevià Pastor. El dia 9 d'Octubre, durant la Diada, entre 4.000 i 5.000 persones es manifestaren a l'Esplanada d'Alacant per a protestar pel fet. Malgrat les operacions mèdiques i la transfusió de sang, l'enfonsament de la cavitat craniana en la regió interparietal amb pèrdua de massa encefàlica i un extens hematoma intracranial, de pronòstic gravíssim, van resultar fatal, morint diumenge 16 d'octubre. Unes 8.000 persones acompanyaren el fèretre en el seu enterrament.

Quan no eren passats dos anys de la mort de Franco, la policia va fer un treball professional de cerca i el dia 11 d'aquell més fou detingut i acusat del fet Miguel Ángel Panadero Sandoval, de 19 anys, fill dels propietaris d'una gasolinera i proper a l'ultradretana Fuerza Nueva, que es va confessar culpable. Argumentava que no suportava els cartells a la façana de l'edifici. El dia 12 de maig de 1978 es va celebrar el judici, estant encomanada l'acusació particular a Juan María Bandrés, conegut advocat i polític basc. Panadero Sandoval, tot i que va ser condemnat per homicidi a 12 anys i un dia de presó i a pagar diverses indemnitzacions, va eixir en llibertat el 1982.

Jove senzill i de caràcter marcadament dolç i afable, en Miquel Grau ha esdevingut un símbol de la lluita i la reivindicació valencianista en la transició a la democràcia. Tanmateix, l'èpica del moment històric ha ignorat el seu personal vessant humà. D'altra banda, com a resultat d'una tendència simplificadora, algunes de les dades encara sovint publicades no son històricament correctes, com ara la seua militància en un determinat partit polític. El grup Al Tall composà en honor seu A Miquel Grau.

Miquel Grau va morir víctima de la violència feixista per defensar la identitat valenciana, per fer publicitat del Dia Nacional Valencià (9 d’Octubre), per defensar un estatut d’autonomia digne per a la nostra terra i per enganxar cartells que reclamaven el que demanava en eixe moment la pràctica totalitat de la societat valenciana: Llibertat, Amnistia i Estatut d’Autonomia!.

A més a més, i atés a la Llei de la Memòria Històrica, En Miquel Grau i Gómez és la darrera víctima oficial de la transició democràtica a l’estat espanyol, una víctima oblidada pels primers governs autonòmics i per això, és l’hora que se li atorgue l’Alta Distinció de la Generalitat per defensar els valors democràtics i la identitat valenciana a títol pòstum a Miquel Grau.


Ciutat de València, 24 de setembre de 2009

http://www.bloc.ws/web/actualitat/574-el-bloc-demana-que-se-li-atorgue-lalta-distincio-de-la-generalitat-a-miquel-grau.html