Benvinguts al nou Blogvalldigna, disculpeu però estem en periode de proves i canvis

dilluns, 2 de març del 2009

La il·legalització de l'esquerra abertzale permet la possibilitat d'un lehendakari espanyolista PDF Imprimir e-mail
diumenge, 01 març de 2009

 Amb l'escrutini definitiu dels vots emesos al País Basc, el Partit Nacionalista Basc és el clar vencedor d'estes eleccions, amb 30 escons, el PSE obté 24 parlamentaris, el PP n'aconseguix 13, Aralar es convertix en la quarta força política amb 4 diputats, Eusko Alkartasuna n'obté 2 i Ezker Batua es queda amb només un parlamentari. L'escó que ha obtingut UPyD dibuixa la possibilitat d'editar un tripartit espanyolista, que convertiria el socialista Patxi López en lehendakari.

En les anteriors eleccions autonòmiques basques, celebrades el 2005, PNB i EA es van presentar en coalició i van obtindre 29 escons, 7 dels quals van correspondre a Eusko Alkartasuna. Per la seua banda, el PSE-EE va aconseguir 18 parlamentaris, el PP un total de 15, EB en va obtindre 3 i 1 Aralar va entrar al parlament amb un diputat. L'esquerra abertzale, representada per EHAK, va ser la quarta força política amb 9 escons.

Pel que respecta a les eleccions celebrades este diumenge, el Partit Nacionalista Basc ha obtingut els millors resultats de la seua història, amb 30 diputats, el Partit Socialista d'Euskadi ha aconseguit 24 parlamentaris, el PP n'ha tret 13, Aralar ha crescut fins als 4 escons, Eusko Alkartasuna ha aconseguit dos diputats, mentre que Ezker Batua i Unión Progreso y Democracia han obtingut un únic parlamentari. El vot nul, atribuït a la plafatorma abertzale D3M, ha representat un 9% dels sufragis totals.

Així doncs, hi ha la possibilitat que la suma dels escons representats pels socialistes (24), populars (13) i el partit de Rosa Díez (1) -38 en total, per tant- formen un govern tripartit, la qual cosa permetria que Patxi López fóra el primer lehendakari espanyolista.

EL PP RECUPERA LA XUNTA DE GALICIA

Segons els resultats que reflectixen l'escrutini definitiu dels vots, el Partit Popular obté la majoria absoluta a Galícia amb 39 diputats (47,13% dels vots), el PSOE aconseguix 24 diputats (29,90% dels sufragis), mentre el Bloque Nacionalista Galego es queda amb 12 diputats (16,56% dels vots). En les anteriors eleccions gallegues, celebrades el 2005, el PP va obtindre 37 diputats, a només un escó de la majoria absoluta, la qual cosa va permetre que socialistes i galleguistes sumaren els seus escons per a governar (25 i 13, respectivament).