Benvinguts al nou Blogvalldigna, disculpeu però estem en periode de proves i canvis

dissabte, 18 d’abril del 2009

Llengua catalana

L'ús del català avança a les comarques centrals del País Valencià --

15/04/09

L'ús del català ha notat una sensible recuperació a les comarques centrals del País Valencià (l'Alcoià, el Comtat, la Vall d'Albaida, la Costera, la Safor i la Marina Alta), segons l'estudi del catedràtic de Filologia Catalana de la Universitat d'Alacant Brauli Montoya, exposat el cap de setmana passat durant la XIV Jornada de Sociolingüística d'Alcoi. Contràriament, a les principals ciutats valencianes les perspectives per a la llengua valenciana no són gens positives.

La transmissió familiar del valencià recull que la majoria dels valencians que viuen a les comarques centrals del país, al voltant d'un 60%, tenen com a llengua familiar el català. Les xifres són similars a les de l'Acadèmia Valenciana de la Llengua, que al Llibre blanc de l'ús del valencià mostra que entre els residents de les poblacions de les esmentades comarques, el 62% dels enquestats utilitza el català amb els seus pares, el 61% ho fa amb la seua parella i el 64% amb els seus fills.

Montoya, membre de l'Institut d'Estudis Catalans, apunta que les dades 'reflectixen que hi ha un lleugera recuperació del valencià', que es veuria motivada, segons que ha explicat, per factors com la introducció de l'ensenyament en català, així com 'la fidelitat' cap a la llengua. Alcoi, Gandia i Ontinyent se situen com les ciutats valencians capdavanteres en l'ús de la llengua pròpia.

Font: Directe.cat