dimecres, 28 d’octubre del 2009
La plataforma convoca una manifestació per a l'1 de desembre contra la política educativa al País Valencià
dissabte, 24 d’octubre del 2009
23 octubre, 2009
La gran nit del Botifarra
Pep Gimeno Botifarra, el nou fenomen de la música valenciana, presenta avui i demà el segon disc, 'Te'n cantaré més de mil', al Gran Teatre de Xàtiva (22.30), la seva ciutat natal, amb totes les entrades venudes de fa dies. Aquest disc és un pas més en la tasca de recuperació de cançons tradicionals començada en el primer. Però entre l'un i l'altre el Botifarra ha esdevingut, a més d'un cantant reconegut, un símbol i una referència per al jovent. 'Fa trenta-cinc anys que em dedique a parlar amb la gent gran per aprendre les seues cançons, algunes de les quals estaven quasi oblidades', explica el Botifarra, que es mostra colpit i a la vegada orgullós de la gran acollida que la seva música ha trobat entre el jovent valencià: 'aquests últims dos o tres anys m'adone que als concerts hi ha un vuitanta per cent de gent jove, i que aquests joves canten la Malaguenya o la Jota de Xàtiva'. Cançons, aquestes dues, que pocs anys enrere només coneixia la gent gran de llocs molt concrets de la geografia valenciana i que ara se senten corejar a la majoria de concerts del Botifarra. Video: El nou fenomen de la música valenciana presenta aquest cap de setmana a Xàtiva el nou disc, 'Te'n cantaré més de mil'dijous, 22 d’octubre del 2009
La justícia autoritza el tancament del repetidor de TV3 de la ciutat de València
El TSJ valencià dóna el vistiplau definitiu a la Generalitat valenciana perquè clausuri el repetidor de Perenxisa
La secció 5a de la Sala del Contenciós-administratiu del Tribunal Superior de Justícia del País Valencià ha comunicat avui a Acció Cultural del País Valencià (ACPV) la sentència segons la qual autoritza la Generalitat valenciana a clausurar el repetidor del senyal de TV3 que l'entitat té a Perenxisa (Xiva) que dóna cobertura a les comarques del Camp de Túria, Camp de Morvedre, Foia de Bunyol, i la Ribera Alta i Baixa; en total l'apagada del senyal afectarà 1.3 milions de persones quan l'executiu valencià en faci efectiu el tancament. La sentència és la resolució final del recurs d'apelació que va interposar el govern valencià contra la sentència judicial inicial que va denegar-li el tancament d'aquest repetidor, just ara fa un any. De fet hi ha diverses sentències discrepants, a favor i en contra, sobre aquests tancaments.
Segons informa la plana web d'ACPV, la sentència 272 / 09 autoritza l'entrada del Govern valencià en el nostre centre emissor en base al suport en principi a "la ejecución de un acto emanado de una autoridad pública", sense entrar al fons de la qüestió, ja que la mateixa sentència afirma que "no procede controlar [per part del tribunal] la conformidad o disconformidad del acto que se pretende ejecutar". És a dir: el TSJ ha aplicat el principi de pressumpció de legalitat de les actuacions de les administracions públiques, autoritzant per tant l'execució d'una disposició administrativa sense entrar al fons de la qüestió, i entenent que aquest fons en tot cas s'ha de dirimir en un recurs específic i a banda.
Acció Cultural no comparteix aquest punt de vista, per dos motius:
-primer, perquè discutim la competència legal de la Generalitat valenciana per actuar sobre una televisió pública que és emesa per un canal de TDT la titularitat del qual no és autonòmic.
-segon, perquè l'aplicació de la pressumpció de legalitat de les actuacions de les administracions públiques en aquest cas pot provocar un dany major, ja que el tancament d'una televisió implica un exercici de censura, per molt que aquesta decisió fóra suposadament revocable per un sentència posterior, que en el millor dels casos podria tardar anys a arribar.
Acció Cultural denuncia la insistència de l'actual Govern valencià en la seua voluntat de tancament del conjunt de la xarxa de TV3 al País Valencià i de càstig econòmic a la nostra entitat, afirmació que es demostra en el fet que l'esmentat Govern no només no ha arxivat els expedients administratius i les multes imposades a Acció Cultural ni ha reobert cap dels tres repetidors tancats, sinó que a més ha continuat els procediments judicials per intentar continuar tancant els repetidors encara oberts.
Amb aquesta sentència, el tancament del repetidor que cobreix l'àrea més poblada del País Valencià pot ser imminent, i depén en exclusiva de l'arbitrarietat política i l'interès partidista de l'actual Govern valencià, el mateix que està implicat en una sèrie de gravíssims casos de corrupció. Davant d'això, Acció Cultural fa una crida als ciutadans per donar un impuls encara més gran a la campanya d'Iniciativa Legislativa Popular que la nostra entitat està impulsant, perquè és evident que només per aquesta via aconseguirem frenar aquest intent de censura.
diumenge, 18 d’octubre del 2009
L'Aplec torna a Llíria, cinquanta anys desprésEl Camp de Túria ret homenatge als protagonistes de la primera gran concentració valencianistaFa cinquanta anys un centenar de joves valencianistes es van concentrar a Llíria en l'Aplec de la Joventut del País Valencià, el primer acte públic de l'incipient valencianisme. Cinquanta anys després molts d'aquells protagonistes han tornat avui al Parc de Sant Vicent per ser homenatjats per les generacions següents. Entre ells Enric Tàrrega i Eliseu Climent han protagonitzat els parlaments d'homenatge als cinquanta anys de l'Aplec Protagonistes d'aquell aplec històric són noms com els de Lluís Alpera, Vicent Arlandis, Antoni Bargues, Empar Bargues, Alfons Bonafont, Eliseu Climent, Josep Lluís Codonyer, Francesc Codonyer, Francesc Cuevas, Enriqueta Matalí, Àngel Sàez, Enric Tàrrega o Ferran Zurriaga. L'Aplec de la Joventut del País Valencià es va fer a Llíria l'any 1960 i posteriorment va ser itinerant fins que es va passar a celebrar de forma continuada a El Puig el darrer diumenge d'octubre. |
divendres, 16 d’octubre del 2009
Per Pere Mayor
Una vegada més la celebració del 9 d’Octubre ve marcada pels insults i agressions (a uns més que a altres) de càrrecs públics i polítics així com d’autoritats democràticament triades.
Estos insults per part d’unes quantes desenes d’energúmens feixistes que acampen a gust ja vénen de lluny i s’han produït amb Ricard Pérez Casado, Clementina Ródenas, Rita Barberá, Joan Lerma, Eduardo Zaplana o Francisco Camps, però de forma inexplicable cal seguir aguantant-los a pesar d’estar perfectament identificats.
Si a açò li sumem els atacs a les seus dels partits, sobretot a les del BLOC, les amenaces i agressions a càrrecs públics i/o militants, en algun cas de prou gravetat, com el d’una regidora de La Safor que va estar a punt de perdre un ull així com la passivitat policial encara en el cas d’estar presents; la cosa comença a oldre molt malament. No estaran esperant que les agressions vagen a més…perquè açò és el que pareix, sobretot observant el passotisme policial així com el dels seus responsables.
Jo, Ricardo, no dubte del teu passat de compromís en la lluita per la democràcia en la teua època de militant del Partit Comunista, així com de la teua transició de Nova Esquerra al PSOE, ni tampoc del teu treball en la defensa pels drets dels treballadors.
Però ara tinc la sensació d’inhibició davant dels fets. Açò Ricardo no és un enfrontament entre “blavers i catalanistes” com molts inclús alguns mitjans de comunicació volen fer creure, este és un enfrontament entre demòcrates i feixistes. Entre ciutadans i ciutadanes que paguem els nostres impostos i veiem i patim com les forces d’orde públic s’engrunsen davant d’una situació que es repetix des de fa ja molt de temps i uns feixistes més que coneguts,que fan el que els dóna la gana.
¿No ens estareu enviant el missatge que “ens les apanyem pel nostre compte”?, Perquè en eixe cas deuríem deixar de pagar els nostres impostos i buscar-nos la seguretat pel nostre compte, i a vosaltres Ricardo que vos paguen el vostre sou els altres, als que tan bé els va amb vosaltres.
I és que plou sobre mullat i alguns estem més que farts de la vostra ineficàcia i el que més dol és la vostra inhibició. Jo comprenc que amb el pas del temps les persones canviem en moltes coses, però tant!.
Ricardo em costa d’entendre. I és que a vegades fa la sensació, i no sols a mi, que vos passeu l’estat de dret per l’entrecuix.
Trobat a El Mundo.
La foto és de l’últim atemptat a la seu del Bloc.
diumenge, 4 d’octubre del 2009
Cantautors a Simat: "Lluís Vicent" i "Sergi Contrí"
La Regidoria de Cultura de l´Ajuntament de Simat, organitza la segona edició del cicle Cantautors a Simat.
Aquest any s´aprofitarà l´esdeveniment per inaugurar el remodelat Mercat Municipal com a centre per a la celebració d´actes cultural i socials.
Actuaran dos cantautors; Lluís Vicent, descendent de família simatera i afincat al Pla de Corrals com a segona residència i Sergi Contrí, cantautor veí de Dénia.
Ací teniu un breu resum del treball professional d´aquests joves cantautors que s´expressen en la nostra llengua:
LLUÍS VICENT
Lluís Vicent és un guitarrista, compositor i poeta nascut a la ciutat de València. La seua carrera va començar l'any 1999, tocant la guitarra elèctrica i composant majoritàriament les cançons a un grup d'ska-punk rock. Després de passar pel jazz brasileny i amerar-se de cantautors nord-americans i d'estils musicals del sud, encetà el viatge en solitari . Té editats dos treballs discogràfics (“Cançons d’anar per Casa” i “Consciència Urgent”) i un tercer (“Tendres Deixalles”) presentat en la xarxa internet. S'acompanya de músics professional de diferent i diversa procedència, el que resulta una summa d'influències .
Aixímateix ha estat guardonat en la 9 Edició del Premi de Poesia Joan Duch de Juneda,en el III Premi de Poesia Camí de la Nòria de Picanya i nominat a millor lletra l'any 2008 pel Col.lectiu de Músics i Cantants del País Valencià Ovidi Montllor ( C.O.M) , guanyador del Primer Premi de Prosa “La Font de Ferro” al 2009 i guanyador del LIV Premi de Poesia CASTELLUM RIPAE de Castelló de La Ribera
(2009)
Les seues lletres, regalimen crítica i passió, ment i sentiment, creant diversos estils on la música manté una relació incestuosa amb la poesia. Ofereix un directe no molt freqüent entre els cantautors i obert a un públic exigent i crític,així com adreçat al poble d'on prové i beu.
SERGÍ CONTRÍ
El cantautor de Dénia ha trencat en poquet temps els tòpics de “l'home i la guitarra” que habitualment se li atorguen als artistes que composen les seues cançons. No és un autor que es llance a denunciar explícitament allò que li preocupa, més bé li agrada jugar amb les paraules, les frases i els seus significats per arribar a l'estat de reivindicació més poètic, però a la vegada planer i senzill. “Comptant Sargantanes” no és un disc de cançó d'autor a l'ús.
El primer treball de Sergi Contrí és un compendi de temes de pop i rock electroacústics i el seu directe, amb una excepcional banda, es formula sota una base rítmica impetuosa i unes guitarres que, si bé no reneguen de la seua força, sempre es mantenen en plena conjunció amb la privilegiada veu de Contrí. Un espectacle emocionant, on l'estima per la defensa del territori i els records a mar i a temps remots planegen en les tornades càlides, nostàlgiques però vitalistes. Si la gent té ganes de complicitats, de somriures entre el públic i de poder cantar allò que els joves ara mateix volen expressar, Sergi Contrí està disposat a contribuir en la labor.
Més de 30 concerts anuals, avalen l'espectacle amb el seu grup (cinc músics) i en format reduït (per als locals més petits). Una genuïna ocasió per retrobar-se amb la bona música sense estridències i amb els textos d'un jove inconformista que, inevitablement, t'enganxa en una singular connexió reconfortant.
Programa d'actes del 9 d'octubre
Ajuntament de Simat
Regidoria de Cultura
cultura@simat.cat
Obliguen el Cor de la Generalitat Valenciana a eliminar el terme 'poble català' d'una cançó
04/10/2009
Els membres del Cor de la Generalitat Valenciana han denunciat que, “per ordres de dalt”, han hagut de canviar el text original d'una obra que representaran el proper 8 d'octubre en commemoració de la Diada del País Valencià, que és el 9 d'octubre. El text contenia al·lusions al poble català, i s'han vist obligats a fer servir altres expressions com poble valencià o aragonès. Un membre del cor explicava ahir que, després de dos setmanes d'assajos, el director Miguel Ángel Gómez va explicar que havien de fer aquests canvis “per ordre de dalt”, i sense especificar res més.
Els cantants han acollit aquesta obligació amb una ironia i llàstima, perquè entenen que és “una situació ridícula sense cap mena de sentit”. El Palau de la Música de València, per la seva banda, ha assegurat desconèixer aquest assumpte i han remarcat que l'obra que s'interpretarà, Roger de Flor de Rupert Chapí, és una “obra per al públic valencià”.
L'obra de Rupert Chapí s'interpretarà al Palau de la Música de València i és un dels actes institucionals que s'han preparat per commemorar la diada dels valencians.