Benvinguts al nou Blogvalldigna, disculpeu però estem en periode de proves i canvis

diumenge, 18 d’octubre del 2009

DIUMENGE, 18/10/2009
Font:Vilaweb

L'Aplec torna a Llíria, cinquanta anys després

El Camp de Túria ret homenatge als protagonistes de la primera gran concentració valencianista

Fa cinquanta anys un centenar de joves valencianistes es van concentrar a Llíria en l'Aplec de la Joventut del País Valencià, el primer acte públic de l'incipient valencianisme. Cinquanta anys després molts d'aquells protagonistes han tornat avui al Parc de Sant Vicent per ser homenatjats per les generacions següents. Entre ells Enric Tàrrega i Eliseu Climent han protagonitzat els parlaments d'homenatge als cinquanta anys de l'Aplec

Protagonistes d'aquell aplec històric són noms com els de Lluís Alpera, Vicent Arlandis, Antoni Bargues, Empar Bargues, Alfons Bonafont, Eliseu Climent, Josep Lluís Codonyer, Francesc Codonyer, Francesc Cuevas, Enriqueta Matalí, Àngel Sàez, Enric Tàrrega o Ferran Zurriaga. L'Aplec de la Joventut del País Valencià es va fer a Llíria l'any 1960 i posteriorment va ser itinerant fins que es va passar a celebrar de forma continuada a El Puig el darrer diumenge d'octubre.

Aquest matí molts dels protagonistes d'aquell acte han estat rebuts entre aplaudiments a la Font de Sant Vicent de Llíria per unes tres-centes persones arribades de tota la comarca i convocades pel Casal Jaume I de Llíria i l'Institut d'Estudis Comarcals del Camp de Túria.

Després de rebre un socarrat de record i escoltar uns parlaments d'homenatge han pres la paraula en representació dels homenatjats Eliseu Climent i Enric Tàrrega. Climent ha recordat l'evolució del nacionalisme al País Valencià des de l'any seixanta i ha ressaltat el creixement i la difusió arreu del territori que ha arribat a assolir. Tàrrega ho ha rematat explicant que en aquell any seixanta "els que érem nacionalistes a València cabíem tots dins un sol taxi" i ha animat la gent a seguir treballant per a assolir representació política en les institucions valencianes. El so de la Moixaranga, una paella col·lectiva i diverses actuacions musicals han completat l'acte.