Benvinguts al nou Blogvalldigna, disculpeu però estem en periode de proves i canvis

dijous, 8 de gener del 2009

DIJOUS, 08/01/2009
Font:Vilaweb

L'ONU suspèn les operacions a Gaza

Retira el personal que té a la franja pel perill que suposen els atacs militars de l'exèrcit israelià

Les agències d'ajuda humanitària han entrat avui a Gaza, aprofitant les tres hores de treva, per primer cop des del començament del conflicte i han denunciat que Israel havia violat el dret internacional per l'enorme devastació i la mort de civils a la franja. A més, l'agència de l'ONU per als refugiats (UNRWA) ha suspès les operacions a Gaza, després que un conductor d'un comboi de l'ONU s'hagi mort per foc israelià, que també ha causat dos ferits.

L'ONU diu que els atacs militars d'Israel sotmeten a un greu perill el seu personal. 'Hem suspès les operacions a Gaza fins que les autoritats israelianes garanteixin les nostra seguretat', ha dit el portaveu de l'agència UNRWA, Chris Guinness. 'Les nostres instal·lacions han estat destrossades i hi ha mort personal malgrat el coneixement que té Israel de les coordenades de posició que tenim a Gaza', s'ha queixat.

Tensió a la frontera entre Israel i el Líban

Mentrestant, ni el govern israelià ni el libanès creuen que l'Hesbol·là sigui responsable del llançament, aquest matí, de tres petits projectils al nord d'Israel procedents del Líban. Tots dos l'han considerat un incident aïllat. Israel ha respost disparant alguns projectils en territori libanès.

D'una altra banda, l'exèrcit israelià ha intensificat els atacs per aire i per terra aquesta nit a Gaza, després de la treva de tres hores d'ahir a la tarda. Una seixantena d'atacs amb avions han bombardejat estacions de policia, una desena de túnels d'Hamàs i magatzems d'armes. Al Jazira ha informat també que l'exèrcit havia destruït una trentena de cases particulars. Des del 27 de desembre, data de l'inici de l'ofensiva, el nombre de morts palestins supera els set-cents.

Segons fonts palestines, l'atac ha causat l'èxode de vuit-centes famílies, que han hagut de refugiar-se en escoles de les Nacions Unides.

Converses al Caire

Avui, Israel té previst d'enviar al Caire un alt oficial de Defensa, Amos Gilad, per discutir un possible alto-el-foc, malgrat que el govern ha aprovat el manteniment de l'ofensiva. Una delegació de Hamàs també viatjarà a la ciutat per parlar-ne, tot i que no es reunirà amb l'enviat israelià. El president palestí, Mahmoud Abbas, té previst de viatjar demà a la capital egípcia.

El pla d'alto-el-foc presentat ahir pels presidents francès, Nicolas Sarkozy, i egipci, Hosni Mubàrak, té el suport dels EUA, la Unió Europea, l'Autoritat Nacional Palestina, Síria i el Líban. Israel n'ha acceptat els principis, però res més, i Hamàs encara el discuteix, però no el subscriurà, si Israel no posa fi al blocatge.

Aquest pla convida Israel i Hamàs a acceptar un alto-el-foc immediat, però 'limitat', i convoca totes dues parts a una reunió urgent per a establir acords i garanties que incloguin la protecció de la frontera, la reobertura de passos fronterers i l'abolició del blocatge.

D'altra banda, el Consell de Seguretat de les Nacions Unides ha convocat una nova reunió d'urgència per mirar d'intervenir en el conflicte.