Benvinguts al nou Blogvalldigna, disculpeu però estem en periode de proves i canvis

dimarts, 20 de gener del 2009

Investidura d'Obama Obama: 'Triem l'esperança i no la por'

Ha jurat el càrrec del 44è president dels Estats Units i ha fet un discurs en què ha remarcat la necessitat d'encarar la crisi econòmica i de canviar la manera de fer política internacional · Us oferim el discurs íntegre d'Obama traduït al català i una anàlisi en vídeo


Cliqueu la imatge per veure l'anàlisi del discurs.
Barack Obama ja és el 44è president dels Estats Units. Avui a la tarda ha fet el jurament del càrrec i ha pronunciat el discurs d'investidura. Durant vint-i-cinc minuts, Obama ha fet referència a alguns dels envits més importants que haurà d'encarar, especialment la crisi econòmica. 'Aquesta crisi ens ha recordat que si no vigilem el mercat comença fer voltes sobre ell i perdem el control', ha dit. També ha fet una crida al món musulmà a trobar la manera de dialogar, i ha remarcat: 'Som una nació de cristians i mulsulmans, jueus, hindús i no creients'. I en un canvi evident respecte del seu predecessor, George Bush, ha subratllat: 'Només el nostre poder no ens pot protegir. La seguretat emana de la justícia'. I ha reblat: 'El món ha canviat i nosaltres hem de canviar amb ell'.

Obama ha dedicat els primers minuts del seu discurs a la crisi econòmica, reconeixent els problemes que té el país. Tanmateix, ha dit que el més preocupant és la pèrdua de confiança en les pròpies capacitats: 'La por a que el declinar d'Amèrica és inevitable'. Davant d'això, ha dit que els problemes són reals i seriosos i que no es poden encarar en poc temps. Però s'ha reafirmat en la idea que un canvi en la política permetrà trencar aquest cicle pessimista. Per això, però, ha reafirmat la necessitat de treballar: 'Sabem que la grandesa mai no és donada, que te l'has de guanyar'. Obama ha introduït aleshores la qüestió del canvi generacional, afirmant que el món ha canviat i que el temps en el qual els Estats Units protegien 'els seus interessos més estrictes' s'ha acabat. Ara cal, ha dit, acció i treball 'no només per a crear noves feines sinó per a posar les bases d'uns nous fonaments que ens permetin créixer'. Entre aquests fonaments ha destacat la necessitat de restaurar el paper de la ciència, d'incrementar el paper de la tecnologia, d'augmentar la qualitat sanitària i de canviar les fonts d'energia del país cap a les energies renovables.